Ingrijire Orhidee Phalaenopsis

*click pe sageti pentru mai multe poze*

Lumina: Slaba, pana la intermediara

Orhideele Phalaenopsis prefera lumina medie ca intensitate, dar pot creste si in lumina slaba sau intensa, atata vreme cat sunt ferite de soare direct in orele fierbinti ale zilei. Ferestrele estice sunt potrivite pentru acest fel de orhidee, expunerile sudice si vestice trebuie partial umbrite pentru a evita arderea frunzelor.

Temperatura: 16º C – 26º C

Orhideele Phalaenopsis sunt destul de rezistente in privinta temperaturii, dar temperatura in care se simt cel mai bine este aceeasi in care si noi ne simtim bine. Pot tolera temperaturi innalte, sau scazute, pentru perioade scurte de timp, dar temperaturile reci de sub 16-17 grade pot cauza pierderea bobocilor. Temperaturi de peste 28 de grade pot face ca frunzele sa se deshidrateze si sa formeze riduri. Schimbarile bruste de temperatura pot afecta bobocii si florile.

Apa: Udati cand substratul este uscat

Udarea unei orhidee Phalaenopsis se face atunci cand substratul devine uscat, iar radacinile obtin o culoare gri – argintie. Radacinile verzi denota faptul ca orhideea a fost udata de curand si nu are nevoie de apa. Frecventa udarilor va depinde de factorii externi precum temperatura, lumina, umiditate, dar si de tipul de substrat folosit. Udarea prea frecventa poate duce la descompunerea mai rapida a substratului si sufocarea radacinilor. Apa folosita trebuie sa fie moale, sau mediu dura. O apa prea dura va afecta radacinile, putand chiar sa le arda, deci nu folositi niciodata apa minerala.

Umiditate: 40%-90%

Ca toate orhideele, Phalaenopsis prefera umiditatea crescuta, dar hibrizii complecsi des intalniti in magazine se pot dezvolta sanatos si intr-un mediu cu umiditate mai scazuta. Chiar si asa, o umiditate relativa mai mare de 40% este benefica acestei orhidee. Atunci cand umiditatea este crescuta, trebuie sa asiguram o ventilare a aerului foarte buna pentru a evita infectiile fungice si alte boli. In conditii de temperatura scazuta umiditatea poate fi si ea mai scazuta, dar odata cu cresterea temperaturii ambientale, orhideea are nevoie de mai multa umiditate.

Alte aspecte:

Orhideea Phalaenopsis este cea mai des intalnita orhidee. Usurinta de a o creste, dar si florile aspectuoase si de lunga durata, o face una dintre cele mai dorite orhidee. Marea majoritate a orhideelor Phalaenopsis din comert sunt hibrizi complecsi, obtinuti artificial si selectati pentru vigoare si rezistenta la diferite conditii de crestere.

Orhideea Phalaenopsis necesita fertilizare special destinata orhideelor. Se poate folosi un fertilizant balansat (ratia NPK 10-10-10), sau alternand un fertilizant bogat in Azot in perioada de crestere a frunzelor si radacinilor si unul bogat in Fosfor in perioada de crestere a tijelor si bobocilor. Fertilizarea regulata a acestei orhidee va influenta  aspectul si numarul florilor, deoarece orhideea Phalaenopsis consuma mai multi nutrienti decat alte orhidee. Nu fertilizati mai mult decat indicatiile de pe prospect, iar daca folositi apa de la robinet ce contine deja saruri dizolvate, folositi jumatate din cantitatea recomandata.

Orhideele Phalaenopsis infloresc de obicei o data pe an, in general iarna sau primavara, dar infloririle in extra sezon sunt posibile. Taierea tijei florale deasupra unui nod poate determina aparitia unei tije laterale, dar nu este o regula. Daca tija se usuca complet, se poate taia de la baza. Multi crescatori de orhidee prefera sa taie de la baza tijele, fara sa induca alte tije laterale, pentru o mai buna inflorire in sezonul urmator.

Radacinile orhideelor Phalaenopsis produc fotosinteza, este de preferat sa folositi ghivece transparente. De asemenea prefera o ventilatie foarte buna in ghiveci, asigurata prin gauri, sau fante laterale in ghiveci.

6715 😉